Voor hetzelfde geld een hogere lijfrente uitkering

Iedere lijfrenteregeling bereikt op enig moment de einddatum, vaak de dag dat u met pensioen gaat. En dan volgt de vraag: “Wat te doen met mijn lijfrentekapitaal?” Belangrijke vragen komen dan aan de orde: 
Welk fiscaal regime is van toepassing, want door de jaren heen zijn er diverse wijzigingen geweest op het gebied van lijfrente en pensioen.

Mogelijk is er ook sprake van een stamrechtkapitaal, dat ontstaan is door inbreng van bedrijfsvermogen bij het omzetten van een eenmanszaak naar een BV of een gouden handdruk in het kader van een schadeloosstelling bij gedwongen ontslag. Kortom: elke kapitaal heeft zijn eigen fiscale voorwaarden. Een doolhof van regelingen, waarbij hulp van een deskundige gewenst is.

In de meeste gevallen wordt het opgebouwde lijfrentekapitaal op pensioendatum gebruikt voor aankoop van een tijdelijke of levenslange lijfrente.

De minimale looptijd voor een tijdelijke oudedag lijfrente moet tenminste 60 maanden bedragen en de hoogte is beperkt. U kunt wel kiezen voor een lijfrentebankspaarregeling of aankoop zuivere lijfrente bij een verzekeraar. Laat u informeren over wat voor u het beste is.

Heel belangrijk is dat naast de uiteenlopende mogelijkheden ook grote verschillen kunnen bestaan in de tarieven die banken vergoeden aan rente tijdens de uitkeringsperiode en voor verzekeraars de kosten en rekenrente die gehanteerd worden. Het loont de moeite te gaan shoppen welke bank en verzekeraar de beste aanbieding geeft.

Voor meer informatie over pensioenplanning, kunt u hier uw gegevens achterlaten en nemen wij contact met u op.

  Tips & Tricks beleggingsadviesBereken uw voordeel
Onafhankelijk advies
Hypotheek Service Abonnement